מדיטציה - רושם ראשוני
מדיטציה היא דרך לפגוש את טבענו האמיתי - את מי שאנו באמת. במהלכה נתרגל הרפיה מפעילות חשיבה, היוצרת חיץ בתודעה ונביא את תשומת הלב לכאן ועשיו. ישנן מאות שיטות המלמדות מהי מדיטציה, רובן נשענות על אותה מהות וחלקן אף סותרות זו את זו.
תרגול מדיטציה בעקביות, מאפשר להאט את מרוץ החיים, לכל הפחות לכמה רגעים. במקום להישלט ע"י המחשבות והרגשות, לנוע בין שיפוטיות להזדהות ובין זכרון עבר לחלום עתיד, נוכל אט אט להרפות מהפרשנות השכלית, וללמוד פשוט להיות... לנוכח כל חווית מציאות.
מהי לא מדיטציה?
אחת הפרשנויות השגויות ביחס לתרגול מדיטציה, היא עניין מטרתה. כאשר בפועל העניין המהותי בתרגול מדיטציה, הוא לוותר על המטרה.
לאורך השנים פגשתי מתרגלים רבים שבעיניהם נתפסת המדיטציה, כמאמץ לעצור את המחשבות הטורדניות, למרות שזה לא אפשרי.
אחרים משתפים בגאווה על היכולת לתפוס, להרחיב וליהנות מהרווח שבין המחשבות וכך לזכות לרגע קט, בשקט ובשלווה המיוחלת, שזה נחמד ורומנטי, אבל זה כמו ללגום מאוקיינוס של אושר דרך קשית.
מהי כן מדיטציה?
מדיטציה היא מקור לאנרגיית חיים. מעבר למרוץ החיים, מעבר לסיבה ותוצאה, שוכנת אחדות הכל, סיבת הסיבות. כאן כל הצרכים מסופקים ויש שפע של אנרגיית חיים.
מדיטציה מאפשרת ריפוי והגשמה עצמית. "עלה למעלה, עלה בן אדם", אמר הרב קוק והתכוון לעלות מ-אני ל-אין, מהנפש לרוח ובדיוק מכאן - "מאין, יבוא עזרי".
המדיטציה היא אימון בשקט ושלווה פנימית. דרכה נלמד לייתר את התגובה והפרשנות הרועשת לעבר ולעתיד, ונביא את תשומת הלב לחווית ה "כאן ועכשיו".
10 היתרונות של מדיטציה
האימון המדיטטיבי הוא כלי עצמתי, המביא אותנו עם הזמן לבהירות מחשבתית, ריכוז מנטאלי, איזון רגשי וריפוי של ממש. הוא מאפשר להתמודד עם המתחים והלחצים השוטפים, עם מחשבות טורדניות והצפות רגשיות, עם בעיות שינה ואפילו חרדות קשות.
1. שיפור הבריאות הכללית
מדיטציה מחזקת את המערכת החיסונית, מפחיתה את לחץ הדם, ומפחיתה את הסיכון למחלות כרוניות, מה שתורם לבריאות כללית מיטבית ואריכות ימים. תרגול עקבי מעמיק, מעכב את השפעות ההזדקנות על המוח.
2. התמודדות עם כאבים כרוניים
באמצעות מדיטציה, ניתן להפחית כאבים כרוניים על ידי הגברת המודעות לגוף והפניית כוחות הריפוי למקומות המבקשים זאת. המדיטציה מאפשרת להכיר בכאב, עד כדי לנהל אותו בדרך מיטבית.
3. החלמה מהתמכרויות
מדיטציה משנה את הדרך שבה המוח מעבד מידע, מה שמסייע בהפחתת תלות בהתנהגויות וחומרים מזיקים. תרגול מדיטציה תורם להבנת השפעות שונות הקיימות בחיינו, ולהגברת היכולת לבחור בהתנהגות בריאה.
4. הפחתת לחצים ומתחים
מדיטציה מפחיתה את רמות הקורטיזול בגוף, מה שמוביל לרגיעה עמוקה ולהפחתת לחצים ומתחים. בנוסף היא מגבירה את ייצור ההורמונים התורמים ליציבות רגשית ושלווה פנימית, כגון סרוטונין, אוקסיטוצין ואנדורפינים.
5. שיפור איכות השינה
תרגול מדיטציה לפני השינה מסייע להרפיית הגוף והירדמות מהירה יותר. מוביל לשינה עמוקה ואיכותית, ומשפר את התחושה הכללית בבוקר, מה שמבטיח יום רבוי באנרגיה וחיוניות.
6. נוכחות "כאן ועכשיו"
מדיטציה מפתחת את היכולת להיות נוכח ברגע הנוכחי, לראות את המציאות כפי שהיא ולהתמודד בצורה מיטבית עם שינויים, אתגרים ומשברים. תרגול עקבי מאפשר לחיות באותנטית, מבלי להניח הנחות וללא פרשנות שגויה למציאות.
7. שיפור היחסים החברתיים
מדיטציה משפרת את התקשורת הבין-אישית, על ידי הגברת האמפתיה וההבנה כלפי עצמנו וכלפי אחרים. היא מסייעת ביצירת קשרים עמוקים ומשמעותיים יותר במשפחה ובזוגיות, ותורמת לשיפור איכות מערכות היחסים.
8. מודעות עצמית ובטחון עצמי
מדיטציה מגבירה את המודעות העצמית, מסייעת להבין את עצמנו בבהירות ותורמת לחיזוק הביטחון העצמי. מחזקת את האמון בעצמנו ומאפשרת לתכנן מטרות נעלות יותר בחיים.
9. יצירתיות והגשמה עצמית
מדיטציה משפרת את הריכוז והפוקוס, ומגבירה את היכולת לחשוב מחוץ לקופסה. תרגול עקבי מאפשר להתמקד ברצונות ובמטרות אותנטיות וארוכות טווח, ולהגשים אותן ביעילות ודיוק.
10. התפתחות רוחנית
מדיטציה מאפשרת חיבור תודעתי עמוק והבנה רחבה יותר של החיים, מה שמוביל להתקדמות במסע הרוחני. הלכה למעשה, מאפשרת המדיטציה להתחבר לאנרגיית החיים ולממש את היעוד שלנו דרך ארץ.
מה הקאץ' במדיטציה?
במילים אחרות, למה איננו מתרגלים או שנמאס לנו לנסות?...
בעוד שהשמועה הרווחת והתמונות הנילוות למתרגלי מדיטציה, מתארים שקט ושלווה פנימיים, זה לא בהכרח מה שההתנסות הראשונית נחווה וגם איננו אמורים.
להלן שלוש הסיבות הרווחות, שבעקבותן מתרגלי מדיטציה מתחילים, מפסיקים את התרגול בשלבים הראשונים ואינם מתמידים:
1. יציאה מאזור הנוחות
כל המורים הרוחניים על דבר אחד מסכימים - שכל תרגול מדיטציה לכל אדם בכל שלב, וודאי יוציא אותו מאזור הנוחות. הבחירה לעצור הכל ולהיות צופה בלתי מעורב, בשטף המחשבות, הרגשות והתחושות, אינה מובנת מאליו.
2. אבדן שליטה
המדיטציה מזמינה לשחרר שליטה ולרבים תהיה זו התנסות ראשונה למסע בלא נודע. כאשר תחושת ההתמצאות במרחב נעלמת לנו, באופן טבעי עשוי להיווצר פחד ואפילו חרדה ורבים יעדיפו באותו הרגע לוותר על המדיטציה. למרות שבפועל אין שום סכנה, לעיתים המדיטציה פשוט לא נעימה.
3. מחשבות על סטרואידים
הדרך לשקט ושלווה, אינו בהכרח פשוט, לאחר שנים של דרמות ודריכות. ברגע ששתי העיניים נעצמות ותשומת הלב מכוונת פנימה, נוטות המחשבות להאיץ ובוודאי שאינן נעצרות, והתחושה המתקבלת היא של רעש פנימי במקום השקט לו יחלנו מלכתחילה.
אז מה הועילו חכמים בתקנתם, אם בפועל אינה מביאה המדיטציה את השקט והשלווה? - הסוד טמון בכוונה.
מתרגל מדיטציה שכוונתו לשמור על אזור הנוחות והשליטה, או מטרה אחרת כלשהי, כמו להשיג את השקט והשלווה, עשוי להתאכזב ולוותר על ההתנסות הבאה, משום שבמקומם, יפגוש את הרעש והמצוקה.
מתרגל מדיטציה שבא בפתיחות לכל המחשבות, התחושות והרגשות, מבלי להזדהות איתן או להתנגד להן, גם מאלה שלימדו אותנו לדחות, כמו כעס, קנאה, עצב ואפילו יצרים מיניים – מודע לסוד הטמון בכוונה וימשיך לתרגל מדיטציה, במעלה השלבים השונים.
גלי המוח בזמן מדיטציה
המוח שלנו הוא כלי מופלא שמנגן על מגוון תדרים, המלווים אותנו לאורך החיים. התדרים נמדדים ע"י אורכי גל שונים, המשפיעים עלינו באופן שונה זה מזה.
הבנת גלי המוח השונים והשפעתם עלינו, מציעה הצצה לתת-המודע, תורמת להבנת תהליכי חשיבה, מאפשרת מעבר בין מצבי תודעה וכך מעצימה את תרגול המדיטציה.
חמשת גלי המוח המרכזיים
1. גלי גמא - תדר 30Hz ומעלה
מאפיינים מצבי למידה, פתרון בעיות ואתגרים, פעילות מנטלית גבוהה, פענוח וסיווג מידע.
2. גלי בטא תדר 14-29Hz
מאפיינים מצבי ערות, חשיבה, שיחה ופעילות שגרתית.
3. גלי אלפא - תדר 8-13Hz
מאפיינים חשיבה עדינה, מדיטציה קלה, חלימה בהקיץ ומגשרים בין ערות לשינה.
4. גלי תטא - תדר 4-7Hz
מאפיינים הרפיה מוחלטת, מדיטציה עמוקה, היפנוזה ואת השלב הראשון של החלימה. הם נחשבים לחלק מהפעילות הלא מודעת של המוח, אוצרים זיכרונות, תחושות ורגשות, ושולטים באמונות ובהתאמה בגישה שלנו כלפי המציאות.
5. גלי דלתא - תדר 0-3Hz
מאפיינים שינה עמוקה ומשקפים מצבי תת-מודע עמוקים ביותר.
תרגול מדיטציה מוביל להגברה של גלי אלפא, מה שעוזר לשפר את איכות החיים בזמני ערות ושינה, ומשחרר מתחים ולחצים מהגוף הפיזי.
תרגול מתמשך ועקבי, יתרום לעלייה בגלי תטא, המאפשרים להתמודד עם אתגרים נפשיים מורכבים, ולצלוח את החיים באופן מיטיב ובריא.
איך עושים מדיטציה?
1. מצאו מקום שקט ונעים
בחרו מקום שקט ונוח, אם בבית או בטבע הפתוח. יש הנוהגים לתרגל בישיבה, יש היושבים על כיסא מדיטציה לתמיכת הגב ויש הנוהגים לתרגל בשכיבה כדי להרפות את כל הגוף.
2. בחרו זמני תרגול נוחים
בחרו זמן קבוע לתרגול מדיטציה במהלך היום. המפתח כאן הוא למצוא זמן שבו אתם יכולים להירגע, להיות לבד, בזמן ערות ובנוחות.
3. התחילו לאט ובצניעות
אין צורך להתחיל עם מדיטציות ממושכות. התחילו במספר דקות ביום ובהדרגה הגדילו את הזמן ככל שאתם מתרגלים.
4. תרגול יומיומי והתמדה
ככל שתתרגלו ותכירו טכניקות שונות, תוכלו לעלות ולהתעלות... יותר ויותר בעדינות. זה ייקח זמן ודורש התמדה וסבלנות.
5. אימון מדיטטיבי ראשוני
בכל פעם שנזהה פעילות חשיבה, היוצרת הפרדה ביננו לבין המציאות, נשוב לרגע הזה דרך התבוננות. פשוט הביאו את תשומת הלב לנשימה, לחושים, לרגשות ואפילו למחשבות.
6. נוכחות "כאן ועכשיו"
הרגע בו איננו עסוקים בתרגום ופרשנות למציאות, וחווים אותה באופן ישיר ובלתי אמצעי, עשוי להרגיש כמו אבדן הזהות, בעוד שלמעשה אנו אט אט נחשפים למי שאנו באמת.
7. גלו את הדרך שלכם
נסו שיטות שונות וגלו אילו מהן מעניינות אתכם. אין דרך "נכונה" למדוט, יש את הדרך שלכם. אל תאמינו לי, תרגלו וגלו בעצמכם.
5 שיטות מדיטציה מומלצת
1. מדיטציית ויפסאנה (Vipassana Meditation)
הודו היא מקור לשלל שיטות מדיטטיביות. השיטה המוכרת ביותר היא ויפסאנה ולכן מכונה גם "אם כל המדיטציות". בשיטה זו נחקור את המציאות הקיימת דרך נוכחות ברגע הזה. נאפשר לדברים להיות ונוכל להגיע לתובנות ובהירות באשר לאחדות הקיום.
2. מדיטציית זן (Zen Meditation)
מדיטציה יפנית מסורתית שמתמקדת ברגע הנוכחי. בשיטה זו נראה את הדברים כהוויתם, ללא תיווך וללא פרשנות של השכל. במקום לתייג ולהניח הנחות בנוגע למציאות, נתבונן בתחושות, ברגשות ובמחשבות ונחווה את המציאות באופן ישיר.
3. מדיטציית מיינדפולנס (Mindfulness Meditation)
אחת מהשיטות הנפוצות והמוכרות ביותר בעולם המערבי, המזמינה להתבוננות פנימית ופיתוח מודעות עצמית. בעזרתה אנחנו מפתחים קשיבות – "קשב מואר" לחוויה המבקשת את תשומת הלב שלנו כאן ועכשיו, ללא שיפוט או ביקורת כלשהי.
4. מדיטציה טרנסנדנטלית (Transcendental Meditation)
שיטה פופולרית היום שמקורה בהודו. בשיטה זו נשתמש בחזרתיות במנטרה אישית - ביטוי מעצים, הצהרה חיובית או מילה כמו "אום". באמצעות חזרה למנטרה בכל פעם שמגיעה לפתחנו מחשבה, נתרגל התמקדות ותתעצם בנו האנרגיה שלה.
5. מדיטציה אקטיבית (Active Meditation)
שיטה שפיתח בגואן שרי רגניש (אושו), ויעד אותה לאדם המערבי, החי את החיים בקצב מסחרר ומתקשה לשבת ברוגע, כפי שמזמינה לתרגל המדיטציה המסורתית. מדיטציה אקטיבית משלבת תנועה פיזית, פעילות מסוימת או ריקוד, בתתשומת לב ומודעות לתחושות הגוף, רגשות ומחשבות.
מצאו את המדיטציה המתאימה לכם. זו "שעובדת לכם", שאיתה את מרגישים בנוח, שאיתה תתמידו בתרגול, ושלבו אותה כחלק מסדר היום.
מדיטציה - סיכום
מדיטציה היא דרך המהווה את מקור החיים. מעבר לארציות ולגשמיות, מעבר לסיבה ולתוצאה, שוכנת אחדות הכל - סיבת הסיבות.
מדוע לתרגל מדיטציה? מדיטציה היא הדרך היעילה והעוצמתית ביותר לשיפור הבריאות, מצב הרוח, הרגשות, התחושות ואיכות החיים. כאן כל הצרכים מסופקים, יש אינסוף אפשרויות ושפע של אנרגיית חיים.
ממליץ בחום להצטרף לקבוצת תמיכה או מורה שיכולים לכוון ולסייע לכם בתרגול מדיטציה. אפשר לנסות בבית ואפשר ביחד איתנו בסדנאות הקרובות ובמיוחד בקורס מדיטציה.
תיהנו מהדרך ולא לשכוח לנשום...
Opmerkingen